Antti Tulonen

Kansanäänestys päätti nimikiistan

(Julkaistu Muutos 2011:n uuden puoluelehden, Suorademokraatin, 1. numerossa 25.8.2012)

Kansanäänestyksiä: Kansanäänestys päätti nimikiistan

Kaikki sai alkunsa, kun viisi kuntaa yhdistettiin uudeksi kaupungiksi 1. tammikuuta 2009. Kuntaliitoksessa olivat mukana silloisen Paraisten lisäksi Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kunnat. Viiden edeltäjäkunnan valtuustot hyväksyivät kuntaliitoksen 26. kesäkuuta 2007.

Parainen ehdotti ennen yhdistymistä uuden kunnan nimeksi omaa nimeään ja muut neljä kuntaa nimeä Länsi-Turunmaa. Nimi Länsi-Turunmaa aiheutti vastustusta, sillä sitä pidettiin kömpelönä ja keinotekoisena.

Kuntajakolain mukaan jos valtuustot haluavat antaa uudelle kunnalle nimen, joka ei ole ollut aikaisemmin minkään kunnan nimenä, asiasta on hankittava Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen lausunto. Keskus asettui nimeä Länsi-Turunmaa vastaan ja suositteli nimeä Parainen, mutta lausuntoa ei ollut pakko noudattaa.

Asiantuntijaryhmä ehdotti sen jälkeen, että uuden kunnan nimeksi valitaan joko Parainen (ruots. Pargas), Gullkrona tai Berghamn. Länsi-Turunmaan kaupungin järjestelytoimikunta taas ehdotti nimeä Merikruunu.

Kunnat eivät päässeet nimiasiasta yksimielisyyteen, joten 19. kesäkuuta 2008 asian ratkaisi kuntajakolain 28 §:n mukaisesti valtiovarainministeriö, joka päätti nimeksi Länsi-Turunmaa (ruotsiksi Väståboland).

Valtuusto päätti 16. joulukuuta 2008 pitää kaupungin nimenä toistaiseksi Länsi-Turunmaan. Samalla valtuusto perusteli, että nimi Länsi-Turunmaa on kirjattu viiden liitoskunnan väliseen yhdistymissopimukseen ja että se on siten moraalisesti velvoittava yhdistymissopimuksen kuntajakolain mukaisen voimassaoloajan eli vuosina 2009–2011.

Lähes 4200 länsiturunmaalaista eli yli kolmannes allekirjoitti kansanäänestysaloitteen, jossa vaadittiin viipymättä kansanäänestyksen järjestämistä kaupungin nimestä. Vaihtoehdoiksi aloitteessa ehdotettiin Paraista ja Länsi-Turunmaata. Kuntalain mukaan kansanäänestysaloitteen pitää allekirjoittaa vähintään viisi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista, joten allekirjoituksia oli enemmän kuin tarpeeksi.

28. huhtikuuta 2009 Länsi-Turunmaan valtuusto päätti kuitenkin äänin 28–15, ettei kansanäänestystä aikaisteta aloitteesta huolimatta, vaan että se järjestetään vasta vuonna 2011, kun kuntien yhdistymissopimus umpeutuu. Samassa kokouksessa valtuusto päätti ottaa kaupungin vaakunaksi Nauvon kunnanvaakunan.

Kaupunginvaltuusto päätti 23. kesäkuuta 2009, että kansanäänestys järjestetään 22. toukokuuta 2011. Ennakkoäänestyspäivät olivat 9.–20. toukokuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa on järjestetty kansanäänestys kunnan nimestä.

Ennakkoäänestyksen aikana silloista nimeä eli Länsi-Turunmaata kannatti YLE Radio Åbolandin tekemässä kyselyssä 18 valtuutettua ja Paraista 15. Seitsemän valtuutettua ei kertonut kantaansa tai ilmoitti, että ei äänestä kumpaakaan vaihtoehtoa. Enemmistö valtuutetuista ilmoitti huomioivansa kansanäänestyksen tuloksen ennen päätöksentekoa valtuustossa.

Kansanäänestyksessä annettiin yhteensä 8767 ääntä. Äänestysprosentti oli 71,6. 64,3 prosenttia äänesti ennakkoon.

Äänestyksessä lähes 59 prosenttia äänestäneistä kannatti kaupungin nimeksi Paraista ja noin 41 prosenttia Länsi-Turunmaata. Enemmistö houtskarilaisista, iniöläisistä, korppoolaisista ja nauvolaisista äänesti Länsi-Turunmaan puolesta, ja lähes kaikki Parainen-vaihtoehdon puolesta äänestäneet olivat Paraisista. Iso Parainen kuitenkin jyräsi pienemmät alueet.

Valtuusto valitsi nimeksi Parainen 14. kesäkuuta 2011, mutta muotovirheen vuoksi asia otettiin uuteen käsittelyyn syyskuussa. Kaupunginvaltuusto äänesti 6. syyskuuta 2011 lopullisesti kaupungin nimestä äänin 25–17 Parainen-kannan voittaessa. Länsi-Turunmaan nimi muuttui Paraisiksi 1. tammikuuta 2012.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat