Antti Tulonen

Turun valtuuston kokousta ei saanut videokuvata

Olimme Lauri Kotajan ja Mario Argentan kanssa yksityishenkilöinä maanantaina 19.11.2012
Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa. Mukanamme oli kaksi videokameraa jalustoineen, ja tarkoituksemme oli kuvata kokous talteen ja laittaa se nettiin vapaasti katsottavaksi.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell (kok.) tuli ilmoittamaan, ettemme saa kuvata. Kysyimme asiaa myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtiseltä (sdp), joka myös antoi kieltävän vastauksen. Kuvasimme kuitenkin kokouksen alun, jossa Lehtinen ilmoittaa kuvauskiellosta. Kielto on katsottavana YouTubessa.

Kaupungin tiedotteessa sanotaan, että kaupungin käytännön "mukaan valtuuston kokouksen kuvaamiseen pitää saada lupa valtuuston puheenjohtajalta".

Jaa. Kuntaliiton kunnat.net-sivuilla kun todetaan seuraavaa:

"Julkisen kokouksen keskustelujen nauhoittamista ei voida kieltää eikä tehdä luvanvaraiseksi. Eri asia on, jos kokouksessa käsitellään asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai jos valtuusto tekee muun painavan syyn johdosta päätöksen yksittäisen asian käsittelemisestä suljetuin ovin. Silloin kokous ei ole julkinen, eikä sitä myöskään saa nauhoittaa."

Kaupungin tiedote:

"Julkisten kokousten kuvaaminen on myös sinänsä sallittua.

Koska kokouksen kuvaamiseen liittyy usein erilaisia käytännön järjestelyjä, tulisi kuvaamisista aiemman tavan mukaisesti sopia etukäteen. Yleisölehtereiltä kuvaaminen ei esimerkiksi saa häiritä kokouksen kulkua eikä muuta yleisöä. Kuvauslaitteisto tulisi myös sijoittaa niin, ettei sillä voida kuvata valtuutettujen mahdollisia yksityisiä muistiinpanoja."

Olen samaa mieltä siinä, että olisimme voineet ilmoittaa kokouksen kuvaamisesta aikaisemmin kuin hetkeä ennen kokouksen alkua. Asetimme kamerajalustat kyllä lehtereiden reunoille niin, etteivät ne olleet kenenkään katsojan (tai kenenkään muunkaan) edessä. Muistiinpanojakaan paikoilta ei olisi pystynyt tihrustamaan.

"Valtuuston puheenjohtaja toivottaakin kuvaajat tervetulleeksi valtuuston kokouksiin ja toivoo, että käytännön syistä jatkossakin kuvaamiseen liittyvistä yksityiskohdista sovitaan etukäteen hänen kanssaan. Tällä varmistetaan avoimuuden lisäksi kokousten häiriötön ja sujuva kulku. Kaupunki haluaa omalta osaltaan noudattaa sovittuja käytäntöjä ja on valmis tarvittaessa uudistamaan niitä."

Kiva. Aiomme pyrkiä jatkossakin videokuvaamaan valtuuston kokoukset. Toivottavasti saamme yhteistyön sujumaan.

 

Antti Tulonen

 

Kirjoitus myös Muutoksen Blogeissa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juha Kuittinen

No tuo salailu on maan tapa jo ylemmälläkin taholla...

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Mielestäni juttu on vähän kaksipiippuinen. Meillähän kuvataan jokainen kokous, joka sitten näytetään paikallis-TV:ssä.
Valtuustossakin on "linssiluteita", jotka esittävät pitkiä tarinoita katsojille! Turha on kuvitella mitään salailua tapahtuvan kyllä lehdistö on aina paikalla ja eri puolueitten edustus pitää "salailut" poissa.
Järkevämpää olisi, että kaikille tärkeitten asioitten ollessa esillä tieto valtuustokäsittelystä on KAIKILLE kuntalaisille kiinnostavasti julkituotu. Jokainen voi halutessaan tulla seuraamaan ko. käsittelyä!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meillähän on esteetön, läpinäkyvä ja avoin hallinto Turussa. Joka muuta väittää on pöl...

Käyttäjän anttitee kuva
Antti Tulonen

3.12.2012 pidettyä kokousta sai videokuvata, kunhan olimme sopineet järjestelyistä sitä ennen. Video on katseltavissa YouTubessa: http://www.youtube.com/watch?v=0Tfgp7IA0ys

Kuvasimme myös 17.12. pidetyn kokouksen, mutta se ei ole vielä netissä.

Toimituksen poiminnat